آزمایشات روتین قندخون برای شناسایی افراد مبتلا به پیش دیابت و کاهش هزینه های بعدی درمان

با انجام آزمایش روتین اندازه گیری قند خون در افرادی که فاکتورهای خطر ابتلأ به دیابت در آنها زیاد است      می توان از ابتلأ این افراد به دیابت جلوگیری و هزینه های بعدی درمان را کاهش داد.

تقریباً 60 میلیون آمریکایی یعنی یک سوم کل جمعیت افراد بالغ این کشور، به پیش دیابت مبتلا می باشند که 30% از این افراد در زمانی کمتر از یک دهه به دیابت نوع 2 مبتلا خواهند شد اما هنوز از ابتلأ خود به پیش دیابت و احتمال خطر ابتلأ به دیابت در آینده مطلع نیستند.

در این تحقیق که در ژورنال American journal of preventive Medicine (jon.7,2011) به چاپ رسید پیشنهاد شده است که با انجام آزمایش هموگلوبین A1C به عنوان یک آزمایش روتین می توان به سادگی افراد مبتلا به پیش دیابت را شناسایی نمود.

آزمایش هموگلوبین A1C نشاندهندۀ متوسط میزان گلوکز در 8 تا 12 هفته قبل است با انجام این آزمایش نیازی به انجام آزمایشات اضافه با یک شب ناشتا برای بیماران نیست.

محققین دانشکدۀ پزشکی دانشگاه ایندیانا به سرپرستی پرفسور Ackermann اعلام کردند که آزمایش هموگلوبین A1C باید بصورت یک آزمایش روتین برای بیماران درآید، سالها است که این آزمایش غالباً برای افراد مبتلا به دیابت انجام می شود.

دکتر Ackermann معتقد است که شناسایی افراد مبتلا به پیش دیابت از طریق یک آزمایش ساده که توسط پزشک خانواده در خواست می شود (هموگلوبین A1C) می تواند ابتلأ به دیابت را کاهش دهد و واضح است که این یک راه حل منطقی برای کاهش ابتلأ به دیابت است.

چنانچه شما به فشار خون بالا یا بیماریهای قلبی مبتلا هستید یا سایر فاکتورهای خطر نظیر چاقی، سن بالای 45 سال، ابتلأ به دیابت در دوران حاملگی یا سابقۀ خانوادگی ابتلأ به دیابت را دارید حتماً در معاینات روتین پزشکی از پزشک خود در خواست کنید تا برای تشخیص احتمال ابتلأ شما به پیش دیابت ، آزمایش هموگلوبین A1C را برای شما انجام دهد.

چنانچه به پیش دیابت مبتلا هستید تنها با کاهش 10 تا 15 پوند( 5/4 تا 7 کیلوگرم ) از وزن خود بوسیلۀ تغذیه و ورزش می توانید شانس ابتلأ به دیابت را در خود به نصف برسانید. آزمایشات ناشتا که غالباً برای غربالگری بیش دیابت بکار می رود برای بیماران مشکل است زیرا بیمار باید دوبار به مطب پزشک مراجعه کند و غالباً فراموش می کند که برای انجام آزمایش باید حداقل 8 ساعت چیزی نخورد(ناشتا باشد). آزمایش هموگلوبین A1C این مشکلات را ندارد و تنها با یک بار ویزیت حتی اگر بیمار ناشتا نباشد قابل انجام است. دانشمندان تخمین زده اند که تنها 7% از آمریکائیان مبتلا به پیش دیابت با انجام آزمایش از بیماری خود در این مرحله مطلع هستند.

دیابت نوع 2 بصورت اپیدمیک در جوامع به دلیل افزایش چاقی و شیوۀ زندگی بی تحرک  در حال افزایش است.

شناسایی  افراد مبتلا به پیش دیابت، سبب کاهش ابتلأ میلیونها نفر به دیابت می شود.

این افراد می توانند با تداخلات و تغییراتی که در شیوۀ زندگی خود می دهند از ابتلا به بیماری دیابت نوع 2 جلوگیری کنند و خطر ابتلأ به بیماریهای قلبی- عروقی را در خود کاهش دهند.

در برنامۀ پیشگیری از دیابت که در سال 2002 بر اساس یک برنامۀ کلینیکی وسیع انجام گردید، مشخص شد که ورزش و رژیم غذایی در کاهش خطر ابتلأ افراد پیش دیابت به دیابت نوع 2 بسیار موثر است. در سال 2006 دکتر Ackermann گزارش کرد که اقدامات پیشگیرانه قبل از سن 50 سالگی در کاهش هزینه ها بسیار موثرتر از انجام این اقدامات در سن 65 سالگی  است که دیگر افراد به دیابت مبتلا شده اند.

از سال 2006 شرکت های بیمۀ تمرکز خود را بروی برنامه های پیشگیری از دیابت متمرکز کرده اند.

دکتر Ackermann می افزاید از آنجائیکه روش های درمانی با توجه به درمان افراد مبتلا به پیش دیابت آغاز  می شود. پزشکان در حال حاضر باید بیمارانی را که در معرض خطر ابتلأ به دیابت نوع 2 هستند برای انجام آزمایشات غربالگری تشویق نمایند.

مبنع: American journal of preventive Medicine,2011;40(1):11DOI : 10.1016/j. ampere.2010.09.022,

www.sciencedaily.com